TEXTBRIDGE | Irodalmi Ügynökség
Könyvtervek

Axel Hambræus
AZ ELSŐ; KARÁCSONYI AJÁNDÉKOK LEGENDÁJA

Színpadra átírta: Ferenczy Noémi
Illusztrálta: Keszeg Ágnes

A svéd szerző arról a három pásztorról mesél, akik az angyalok szavának engedelmeskedve meglátogatják az újszülött Megváltót. A legenda szerint feltámad bennük a vágy, hogy újra felkeressék a kisdedet és ajándékokkal halmozzák el Ő;t. Útjukat másodjára már nem kíséri angyalok serege, a betlehemi csillag sem ragyog fölöttük, magányosan bolyonganak. Rátalálnak-e a szent családra, találkoznak-e Jézussal?

Keszeg Ágnes sajátosan megrajzolt figurái egyszerre otthonos és álomszerű világba kalauzolnak el bennünket. A könyv oldalain az apró rajzocskák, a részletek a felfedezés örömével lepnek meg bennünket. A hóba süppedő házikók, a csupasz fák első pillantásra barátságtalan vidéket sugallnak, de a kopárságot szívderítően ellenpontozzák az ereszen, a tetőn, a létrán csücsülő, csipegető madárkák, a pásztorokat mindenhová elkísérő gyapjas bárányok. Külön figyelmet érdemel a szereplők ruháinak gazdagsága: az anyagok, minták sokfélesége.

Ferenczy Noémi színpadi adaptációja jópofa értelmezése, kedves továbbgondolása a történetnek. A pásztorok nevet kapnak (Érdes, Vicces, Szíves), és ezzel együtt még inkább érzékelhetővé válik egymástól eltérő jellemük. A dráma eljátszása nagyszerű lehetőséget kínál a karácsonyi történet személyes átéléséhez.

Megjelent a Koinónia Kiadónál magyarul (2010) és a Cartea Copiilor kiadónál románul (2010)!

hambraeus_1    hambraeus_2
hambraeus_3    hambraeus_4
hambraeus_5    hambraeus_6